La bună regăsire tuturor! Deși vara e lungă și vacanță încă este pe val, astăzi zăbovesc asupra unui subiect ce frământă pe oricine are copii mici : pregătirea pentru grădiniță!
O nouă ETAPĂ în viață micuților noștri, prima de altfel mai „serioasă” din copilăria timpurie. Evident că ne dorim că ea să fie blanda, treptată, în ritmul propriu copilului, deși nu peste tot este acceptată ideea. Și desigur, dacă se poate, fără lacrimi! Pe cât posibil, în secret, sperăm că cei mici să își dorească să revină zilnic și să îmbrățișeze cu entuziasm schimbarea și oamenii!
Și da este un scenariu posbil, însă totul depinde extrem de mult de modul pe care îl alegem să traversăm etapă, în funcție de copil și mai ales de timpul avut la dispoziție.
Tocmai de aceea, în calitate de pedagog și mama de gemeni, va recomand să tratați cu maxim de interes și implicare această treaptă din evoluția celor mici. Luați-va timp și multă răbdare la pachet, pentru a putea să-i fiți alături realmente pe drumul către grădiniță!
Pregătirea timpurie, de acasă, este cheia cu care deschidem poartă noii uși către copilăria mică!
- Așadar începeți prin povești. Alegeți povești pe care să le citiți împreună cu cei mici, descoperind ce se întâmplă la grădiniță. Ce fac personajele, cum se simt, cum se pregătesc, cum se joacă, cum părințîi vin și îi așteaptă și până acasă povestesc împreună, că și voi, ce au făcut peste zi. Adresați întrebări deschise copiilor și detensionati atmosfera, dacă îi simțiți pe cei mici tensionați la ideea despărțirii, prin joc, zâmbete și asigurări că totul va fi bine! Titluri potrivite : Bobiță și Buburuza la grădiniță, Conny merge la grădiniță, Mergem la grădiniță (C.Dolto), Să mergem la grădiniță(seria Pixi).
- Creați în camera un colț similar cu imaginea unei încăperi din grădiniță și jucați-va împreună „de-a grădi”. Copiii adoră jocul simbolic, care își face simțită prezența între 2-5 ani. Piaget considera că în jocul simbolic , copiii își repetă experiențele de viață și cu ajutorul lui diferențiază realitatea de fantezie.
- Alegeți-va împreună garderoba potrivită și cartea sau jucăria preferată și faceți vizite repetate la grădiniță, poate chiar un program de acomodare scurt pentru a pune în aplicare pregătirea de acasă.
- Comunicați și ajutăți cadrul didactic în procesul de acomodare al copilului la grădiniță, în noul mediu, abordând împreună strategia potrivită, de aplicat atât la grădi cât și acasă. Nu uitați că pentru copii repetiția este mama învățăturii! Așadar acțiunile repetitive, îi ajuta să se simtă în siguranță știind ce urmează să se întâmple : ne îmbrăcăm, ne pregătim, mergem la grădi, ne jucăm, vine mami și fericiți plecăm împreună!
- Fiți empatici și înțelegători DAR mai ales perseverenți! O dată început procesul nu îl întrerupeți, decât dacă există un real motiv la mijloc! Orice întrerupere va va aduce în momentul de început, ceea ce se va dovedi istovitor atât pentru voi cât mai ales pentru copil și aproape inutil!
De reținut că în funcție de copil și integrarea lui în noul colectiv, procesul poate avea durate diferite. Ia timp și răbdare, de aceea va recomand să începeți din vreme procesul de pregătire!
La Galați, StoryLand, primul centru educațional de storytelling din țară, oferă un astfel de program de acomodare. Cu povești, joc și socializare la pachet 🙂
Zilnic, vreme de 2 săptămâni, cei mici vor socializa, se vor juca, vor povești și analiza tot ce înseamnă de fapt grădinița! Lucru de un real ajutor de altfel, înainte de marele pas! Cei mari vor face cunoștință cu mediul, locul și cadrele centrului iar cei mici se vor aclimatiza treptat cu ideea. Așadar un început lin și cu multe zâmbete de poveste va dorim! La dublu! 🙂
