La bună regăsire, în Noul An, dragi părinți!
Puține zile după pragul de intrare în 2023, la StoryLand am început să pregătim deschiderea unei noi grupe de copii mici. Și desigur că mulți părinți cu care interacționam din diverse activități și ateliere, nu îi simt pregătiți pe cei mici pentru marele pas! Dar oare noi, cei mari, suntem cu adevărat pregătiți pentru a le da drumul în jungla colectivitățîi? Nu vă învinuiți, dintotdeauna a fost așa. Cu emoțîi, întrebări, nevoi neîmplinite și temeri nerostite. Și ghiciți ce? La fel e și pe mai departe, indiferent de cât de mult ne cresc copiii! Îmbucurător sună, așa-i?
Ei bine, din experiența propriilor copii (și nu sunt puțini), am decis ca primul articol pe acest an, să aducă în atenție primele 5 semnale din partea copiilor ( care ne spun mai mult și mai multe, prin limbajul non-verbal decât prin cuvinte) că sunt pregătiți pentru a merge într-un colectiv de copii. Așadar luați ceva de vă notați!
Întrebarea numărul 1 în listă : Este copilul meu destul de independent? Aici desigur includem posibilitatea de a sta și cu un alt adult decât mami, de a merge echilibrat nesprijinit, capacitatea de a cere într-un mod sau altul la toaletă, de a mânca ajutat sau nu.
2. Este copilul meu pregătit pentru un program regulat? Aici ne concentrăm atenția asupra trezirii la o oră matinală și a prezenței sau absenței celui de-al doilea somn din zi. Dacă încă nu a renunțat la el, e semn că mai e un pic de așteptat, deoarece e limpede de înțeles că o dată cu intrarea la grădi, nu se vă mai putea bucura de el, precum acasă, cum a fost obișnuit.
3. Are copilul meu rezistență fizică? E suficient de capabil de a-și controla mișcările, într-un mod cât mai autonom de un adult, de a urma un grup de copii, de a alerga, de a merge pe jos, pe propriile picioare și nu în brațe, de a urca trepte sau de a sări precum broscuța de exemplu, imitând activități fizice ale celor din jur?
4. Poate copilul meu să se concentreze la sarcini mărunte, pe termene scurte de timp? Desigur aici ne vom referi la capacitatea lui de a înțelege un mesaj scurt, concis, de a urmări o acțiune preț de puțîn timp, de a răspunde unei sarcini casnice de pildă, precum adusul unei obiect cerut sau ridicarea unei jucării de pe jos poate?
5. Tânjește copilul meu după alți copii? Cel mai valoros feedback îl vom afla atunci când în preajma copiilor, se vă simți în largul lui, să exploreze, să cunoască, să îi vadă îndeaproape și chiar să își dorească compania lor cât mai mult timp. Atunci e un semn clar că are nevoie de un grup de copii din care să facă parte și cu care să se dezvolte în ritmul propriu.
În final daca bifați împreună toate punctele de mai sus, înseamnă că sunteți jumătate pe drumul către grădiniță! Daca însă nu sunteți acolo încă și chiar dacă nu veți alege în primă instanță grădinița, că spațiu de socializare, cu siguranță puteți începe lin. Cu activități de weekend, ateliere sau întâlniri de joacă cu copiii de vârste apropiate. Și desigur cel mai important este ca noi, în calitate de părinți, să fim pregătiți a-i da drumul din cuib celui mic. Cum ne pregătim mai bine, cum alegem locul potrivit, etc? Ei bine, drumul e lung, dar despre toate astea mai pe larg, în articolele următoare.
Până atunci vă lăsăm cu un gând bun de început de an și vă așteptăm la atelierele noastre de acomodare. Pentru că în curând vom începe înscrierile pentru o grupă de mici povestitori, din care vă invităm cu drag să faceți parte împreună!