Când ne uităm înapoi la copilăria noastră, mulți dintre noi avem amintiri plăcute legate de cititul poveștilor și de bucuria descoperirii unui basm nou, alături de părinți ori bunici, veșnicii povestitori. Și nu este atât de mult despre povestea pe care ne-o amintim, ci sentimentul iubirii și al securității pe care l-am păstrat cu noi, dincolo de timp.
Se pare că cititul cu voce tare, o tradiție onorată în din ce în ce mai multe familii, este de fapt un mod minunat de a ajuta copiii să-și atingă întregul potențial.
Cititul cu voce tare este o modalitate foarte bună de a implica copiii mici!
La câtă informație circulă pe lângă noi, știm cu toții deja că ceea ce se întâmplă în primii câțiva ani, pune bazele pentru viața viitorilor adulți. Este un moment în care experiențele copilului influențează ireversibil modul în care se dezvoltă creierul – înspre bine sau înspre mai puțin bine.
Îngrijirea oferită de un părinte iubitor în primii ani, sprijină dezvoltarea sănătoasă a creierului, care formează fundamentul succesului mai târziu la școală și în viață. Și una dintre cele mai bune căi de a angaja copiii mici în tainele lecturii timpurii, este prin citirea împreună a cărților. Chiar și celui mai mic copil îi place să fie ținut aproape și să audă vocea mamei sau a tatălui când citesc o carte cu voce tare.
Noi, la StoryLand, credem că TOATE familiile ar trebui să aibă instrumentele și informațiile necesare pentru a citi cu voce tare. Un soi de rutină zilnică, dacă vreți. Pentru că TOȚI copiii ar trebui să aibă un fundament solid, pregătit pentru succes în școală și în afara ei. Așa se face, ca programul activităților noastre zilnice pleacă de la …poveste ați ghicit!
Indiferent de limba în care se face, cititul cu voce tare este în viziunea noastră o artă, pe care o exersăm impreună cu copiii, în fiecare zi! Chiar și cu cei mai mici povestitori, de nivel 2-3 ani!
Cititul cu voce tare promovează dezvoltarea limbajului și abilitățile de alfabetizare timpurie. Este larg acceptat faptul că cititul cu voce tare este singura activitate de cercetare, cea mai importantă, care conduce la dezvoltarea limbajului și promovează abilitățile de alfabetizare timpurie, cum ar fi: manipularea și denumirea cărților, înțelegerea modului în care funcționeaza poveștile, recunoașterea sunetelor și a literelor, cunoașterea unei game largi de vocabular, abilitatea de a asculta. Toți copiii este indicat să poată beneficia de practica cititului cu voce tare! Fie ei cât de mici sau mari, tuturor le place să asculte povești ori să li se citească. Toate aceste abilități sunt esențiale pentru momentul în care copiii încep școala și învață să citească.
Cititul cu voce tare construiește motivația, curiozitatea și memoria, ajută copiii să facă față în momente de stres sau anxietate, duce copiii în locuri și momente în care nu au fost niciodată – fapt ce sprijină lărgirea și consolidarea lumilor lor. Atât de colorate, vesele și imaginative!
În ciuda tuturor beneficiilor cititului cu voce tare, sondajele arată că doar jumătate dintre părinți le citesc zilnic copiilor lor, iar mai puțin de 10% le citesc copiilor lor din copilărie. Familiile care trăiesc în sărăcie sunt cu mult mai puțin probabil interesate să citească cu voce tare la sugari și copii mici.
Însă eu cred că dacă azi citim la Galați, mâine în fiecare casă și poimâine în toată țara, vom schimba împreună, puțin câte puțin, aceste statistici îngrijorătoare și cei mici vor avea șansa unei educații literare cu adevărat timpurii! Și NU, niciodată nu e prea devreme sau prea târziu pentru citire! Și DA, cititul întotdeauna aduce cu sine lucruri minunate, de parcă nu am vrea să se termine magia.
Noi vă așteptam să stăm de povești, la StoryLand, în fiecare zi la programul de grădiniță și în weekend la atelierele de storytelling senzorial, cu cărțile laaaarg deschise! 🙂