Importanța perioadei senzitive timpurii, la copii!

 

La bună regăsire tuturor! Astăzi am decis să vă scriu despre un subiect ce în ultima vreme este tot mai dezbătut : senzitivitatea la copiii mici. Dacă acum 3o de ani, nu ajungea la părinții și dascălii noștri atâta informație, din varii motive, epoca în care noi am devenit părinți este mult mai mai bogată din acest punct de vedere. Așa că se ne bucurăm zic! Mamă de gemeni și pedagog de profesie, am devenit mult mai interesată de aprofundarea unor anumite subiecte, tocmai lucrând cu copiii, și urmărindu-le reacțiile la stimulii din jur. Pentru că practica întotdeauna bate teoria, cel mai de folos mi-a fost întotdeauna contactul și observarea directă.

Specifică pedagogiei Montessori, însă terminologia împrumutată, definiția de perioadă senzitivă însumează principalele perioade senzoriale din viața copiilor. Potrivit Mariei Montessori acestea sunt 6 la număr și tranzitorii. Cu alte cuvinte o dată satisfăcută nevoia și dobândită competența, copilul va fi atras de altceva.
Însă cert este că perioada senzitivă reprezintă o chemare vitală pentru dezvoltarea copiilor și deci irezistibilă!

PERIOADA SENZITIVĂ A ORDINII (0-6 ani) este o ETAPĂ fundamentală și o nevoie firească pe care cei mici o resimt la un moment dat. Cu ajutorul ordinii exterioare, își stabilesc și o ordine interioară, care îi face pe copii să se simță în siguranță. Reperele îi ajută să se ancoreze mai bine în realitate : același obiect în același loc, aceeași voce, etc. Un mediu senzorial stabil favorizează o bună dezvoltare psihică a copiilor, care vor fi mai liniștiți și mai senini.

Acesta este unul dintre motivele pentru care sălile de grupă își respectă centrele tematice și în concluzie, ordinea așezării lucrurilor în spațiul dedicat copiilor.

PERIOADA SENZITIVĂ A MIȘCĂRII (0-5-6 ani) este de cele mai multe ori pentru noi ca părinți, obositoare, năucitoare chiar am putea spune. Parcă ne dorim că cei mici să mai fie bebelușii aceia liniștiți din pătuț, care nu se cățărau peste tot atât de frenetic. Însă uităm din vedere un aspect : copiii se construiesc în mișcare! Și oricât de greu ar fi de urmărit cei mici, mișcarea înseamnă viață și trebuie să se desfășoare liber. De aceea este foarte important să le acordăm spațiul necesar mișcărilor elaborate pe care le fac cei mici, o dată ce încep să pășească…întru descoperirea lumii! La început spațiul poate fi mai mic, însă pe măsură ce cresc îl putem personaliza, extinzându-l.

Deși este un subiect greu de digerat de către cei care au îl au în grijă, copilul liber în mișcări va învăța să fie prudent, va învăța să cadă efectiv! Pe câtă vreme un copil limitat în mișcări nu va înțelege ce înseamnă pericolul, îndreptându-se deseori către el, necunoscându-și limitele proprii.

PERIOADA SENZITIVĂ A LIMBAJULUI (0-7 ani) este una esențială, ce se pare că începe chiar înainte de naștere. Din pântec recunoaște vocile, melodiile, poveștile citite. Și aici însă, ca și în orice altă latură, stimularea este esențială! Dacă nu este expus limbajului cât mai des, versatil, intonativ, copilul nu va învăța să vorbească! Corzile vocale, auzul, toate activitățile ce implică limbajul trebuie exersate în perioada senzitivă a limbajului. Copiii asimilează informațiile, intrând în contact cu ceilalți din jur, care practic nu le predau lecția limbajului ci le dezvoltă acest simț. Achiziția este una de durată și are loc în etape. Însă fară îndoială este una dintre cele mai importante întrucât, mai departe în mediul de la grădiniță și școală, există activități specifice dezvoltării limbajului și comunicării.

Și da este necesar atât acasă, cât și la grădiniță și scoală să fie încurajați să întrebe, să folosească și chiar să alcătuiască cuvinte noi! Nu degeaba dascălii trebuie să aibă mereu cuvintele la ei, nu? Pentru a le transmite mai departe copiilor, fară să pretindă prea des tăcerea fară motiv!

PERIOADA SENSIBILĂ LA SENZAȚII (0-6 ani) este cea în care copiii își rafinează simțurile, datorită creșterii experiențelor de învățare. Numirea și înțelegerea senzațiilor, le permit celor mici să le înțeleagă și în concluzie să le gestioneze mai ușor . Așadar cu cât mediul este mai stimulant, cu atât mai bine se dezvoltă simțurile. Foarte importantă în aceasta ETAPĂ este stimularea pe arii de interes : jocuri de asociere, de clasificare, de diferențiere, etc. Personal apreciez foarte mult dascălii care multiplică experiențele senzoriale ale copiilor, în defavoarea celor statice și a clasicului stat în bancă „cuminte”.

PERIOADA SENSIBILĂ LA OBIECTELE MICI (1-6-7 ani) este probabil cea mai stresantă pentru noi toți : dascăli, părinți, bone, bunici. Este un stres continuu ca nu cumva prin jur să fie ceva mic de înghițit. Și totuși se pare că este o ETAPĂ firească în dezvoltarea copiilor. Explicația este dată de faptul că cei mici se afla în perioada rafinării și preciziei senzoriale. Este deci de dorit să le punem la dispoziție obiecte mici, pe care să le poată descoperi tangibil, nu sub forma fructului interzis, urcat sus pe mobilă. Însă neapărat sub supraveghere, într-un mediu securizat. Cei mici adoră tot ceea ce este miniatural, microscopic iar activitățile care implică aceste lucruri sunt adorate la scară mare!

PERIOADA SENSIBILĂ LA VIAȚĂ SOCIALĂ (0-6 ani) ia cumva  naștere dinaintea apariției pe lume a copilului. Suntem lăsați prin firea lucrurilor să conviețuim, să comunicăm iar cei mici au constant nevoie de a fi în relație cu cei din jur.

Dacă la început copiii sunt total dependenți de cei din jurul lor, mai ales de mama în primul an, intre 2 și 3 ani încep să vorbească despre sine, iar în jurul vârstei de 6 ani devin conștienți de sine și de ceilalți. Și pentru că în această perioadă au primit multă informație și au acumulat noi deprinderi, dezvoltnâdu-se, acum simt nevoia să ofere. Cuvinte, ajutor, întorcându-și atenția către ceilalți și căutând să se facă utili. Și aici mediile de învățare contează mult, de aceea alegerea grădiniței și a școlii pe care le vor frecventa, vor avea un impact uriaș în construcția viitorilor adulți! Nici o presiune, așa-i?

Așadar iată că perioadele senzitive sunt piatra de temelie în procesul de construire al oamenilor mici!

Sper doar că având aceste informații, să ne fie mai simplu, nouă tuturor, de asociat anumite comportamente cu perioada în care se află copiii noștri. Informații pe care la început spuneam că părinții noștri nu le-au avut, din păcate. Însă le pot accesa și pune în valoare și acum cu nepoții, pe principiul lui mai bine mai târziu decât niciodată!

Celebra Maria Montessori se referea la perioadele senzitive, ca la niste „izbucniri interne de energie creatoare”, care dacă nu sunt înnăbușite, le permit copiilor să învețe urmând un proces natural. Și la cât de firesc se bucură ei de orice mic detaliu din jur, e și păcat să nu le fim alături pe drumul descoperirii lumii celei noi!

De aceea la StoryLand, am revenit cu atelierele senzoriale dedicate grupelor de vârstă 2-3 ani, în fiecare weekend, împreună cu părinții. Unde prin poveste, ne pornim călătoria spre culmile explorării senzoriale, pe centrele de lucru deschise! Și vă așteptăm să ne urmăriți cu interes evenimentele de storytelling multisenzorial, și cu mult curaj să luați parte la ele. Ca împreună să învățăm să fim cea mai bună variantă de părinți, de care copiii noștri au nevoie!

Leave a Comment